Nocovačka na sněhu: Jak se připravit?
Lenka Nechvátalová / foto: LN a Natália Kohoutková
5 minut čtení
Splynout se zimní krajinou nejen za denního světla, ale ponořit se do její náruče i v mrazivé noci, kdy pára stoupá od pusy a nad hlavou se v černé obloze rýsuje souhvězdí Orion, má své jedinečné kouzlo. Dostávám pozvánku přenocovat venku na sněhu na jednom ze dvou „českých pólů chladu“, na osadě Jizerka. Polárníkovi a cestovateli Petrovi Horkému, který celou akci spunktoval, na nápad přiblížit se trendu obyvatel Skandinávie souhlasně kývnu!
Užij si to a neklepej kosu
Strach z nocí strávených venku při teplotách pod bodem mrazu může být dostatečný k tomu, aby odradil i ty nejnáruživější táborníky od nocování v zimní divočině. Nicméně i tady platí, že připraveným štěstí přeje. Zjistěte si předem podmínky počasí, nepodceňte vybavení a odhodlejte se opustit teplo u kamen. Bude to stát za to! V následujících řádcích najdete pár užitečných rad, které vám první přespání na sněhu zpříjemní.
Kempingové vybavení
Ujistěte se, že vaše vybavení zvládne chlad. Zaručeně zažijete nepříjemnou noc, pokud vyrazíte v chladných měsících bez věcí přímo určených na zimu.
Spacák
Vezměte si spacák do mínusových teplot. Pokud máte dva lehčí třísezónní pytle, můžete je vložit do sebe, ale věřte, že se vám pro pravidelné zimní bivaky vyplatí pořídit jeden kvalitní zateplený spacák do mrazu.
Péřák nebo syntetiku?
Péřový pytel je jako izolant pro suchou českou zimu top. Lehký, skladný a trumfuje vysokou výhřevností. Jeho nevýhoda spočívá v údržbě a v choulostivosti peří, které jakmile navlhne, přestává hřát. Jedním ze základních omylů je proto vyhřívat spacák dechem. Natáhněte si raději přes ústa nákrčník nebo dýchejte ven. Pohlídejte si taky, ať spacák není příliš těsný nebo naopak zbytečně velký, tělo by pak plýtvalo energií na vyhřátí velkých kapes vzduchu.
Protože mě nečekal trek a nemusila jsem řešit váhu, na Jizerku jsem si vzala otestovat syntetický spacák Montana -17 od značky Rock Empire a jeho pověst stoprocentního drtiče mrazu se v teplotě nad ránem na mínus třiadvaceti stupních bezpochyby potvrdila. Kromě skvělých termoizolačních vlastností sklízí Montana -17 plusové body i za dostupnou cenu, která by v případě péřového spacího pytle se stejnými hodnotami mnohonásobně stoupla. Zateplený vnitřní límec s kapsičkou a možnost stáhnout šňůrky v oblasti ramen a na kapuci mi v tuhém mrazu pomohly udržet teplo a noc neprotřást. Na vícedenní zimní přechod hor by tento syntetycký spacák ale dobrým parťákem vzhledem k neskladné velikosti nebyl.
A ještě jedna věc - pohlídejte si při výběru spacáku komfortní teplotu, která se u žen a mužů liší, ať se nedostanete za její hranice a mrazivou noc nakonec neprobdíte s drkotáním zubů. Mrkněte na štítek spacáku od výrobce nebo pročtěte podrobný popis produktu na webu.
Mrkněte taky na článek jak vybrat spací pytel a vložku do spacáku.
Karimatka
Nepodceňte karimatku! Skvělý spacák vás nezachrání, pokud se do těla bude vkrádat chlad od země. Při výběru se orientujte podle hodnoty tepelného odporu R value. Čím vyšší číslo, tím lépe bude karimatka izolovat chlad. Opět platí, že se můžete podložit dvěma karimatkami s nižší hodnotou. Mně dobře posloužila samonafukovačka Comfort Plus s R value 4 od značky Rock Empire v kombinaci s obyčejnou pěnovkou a alumatkou. Její reverse uzávěr je navíc skvělou vychytávkou, zadrží totiž vzduch uvnitř a vy se nemusíte při nadechování s karimatkou u úst přetlačovat.
Nafukovačku, samonafukovačku nebo pěnovku?
Nafukovací karimatka bude skladná a lehká, ale jakmile ji píchnete, zbude pod vámi prázdná šlupka. Nafukovačky spíš než pusou nafukujte pomocným vakem, aby se vám dovnitř nedostaly sliny. Jednak by v mínusových teplotách mohly sliny v dutém prostoru zamrzat, což poškodí izolaci, a za druhé hrozí případné plesnivění produktu. Samonafukovačka s pěnovým jádrem zabere o něco víc místa, ale její izolační schopnosti vás podrží. Stará dobrá pěnovka je z hlediska údržby nejodolnější, ale na teploty pod nulou nevystačí. Pokud byste někde na sněhu nocovali a cítili chlad, použijte pod sebe batoh nebo se vystelte zbylými vrstvami oblečení.
Více informací o výběru té správné karimatky v tomto článku.
Stan nebo hvězdy?
Někteří z nás si na Jizerce ustlali přímo pod hvězdami, jiní zalezli do stanu. Mně osobně je žďárák, ochranný nepromokavý pytel, do kterého si ve spacáku vlezete, v příznivých podmínkách počasí sympatičtější. Pohled na hvězdné nebe a do krajiny kolem je k nezaplacení! Pokud ale fouká vítr nebo nechcete bivakovat nadivoko, uložte sebe i své věci do stanu. Ve dvou a více lidech už si vnitřní prostor můžete proti venkovní teplotě docela znatelně vytopit. Vezměte si s sebou i lehkou teleskopickou lopatu pro vykopání záhrabu, který vám udělá závětří.
Vrstvení je základ!
Lepší mít s sebou víc vrstev a postupně je odhazovat, než podcenit mráz a celou noc chladem probdít. Jsou tři věci, na které nedám po bivaku v mínus třiadvaceti dopustit. První z nich je kvalitní péřovka, se kterou jsem pěkně zahřátá usínala a v průběhu noci ji svlékla. Navíc jsem ji hned po probuzení na východ slunce zase hodila na sebe a byla v teple.
Druhá věc, která zajistila komfort v nohách, mi přistála těsně před cestou od mé zkušené kamarádky horolezkyně, a jsou to péřové papuče. Pod nimi jsem měla ponožky z primaloftu a merino vlny, které dobře zachycují tělesné teplo, jsou příjemné na tělo a dobře drží v botě. Teplo v nohách je zkrátka základ!
A do třetice mě podržela základní merino vrstva na tělo, protože přírodní materiály, jako je vlna, v zimě fungují zaručeně.
Nelezte do spacáku nikdy zpocení, ať si dovnitř netaháte vlhkost, a nebuďte líní v průběhu noci vrstvy postupně odhazovat.
Jak správně vrstvit oblečení se dočtete zde.
Hrnečku vař!
Přiznám se, že klasický vařič mě v mrazu vytrestal, a zatímco jsem čtvrt hodiny vařila vodu na rizoto od Adventure Menu, kolegové s jetboily měli za tři minuty hotovo a večeře se servírovala raz dva. Do velké zimy je obvykle doporučován benzínový vařič, ale i v těchto podmínkách jsme to na plynu zvládli. Důležité je udržet plynovou kartuši před použitím relativně v teple, pořídit speciální zimní směs odolnou vůči mrazu a ideálně plynový vařič s vestaveným mikroregulátorem plynu.
Pokud zrovna neminimalizujete váhu, pochutnáte si pod širákem na hotovce od Adventure Menu, kterou s celým balením ponoříte na pár minut do horké vody a můžete rovnou konzumovat. Vyrábí ji česká značka, jídlo není sušené ani instantní a je vařené z lokálních surovin od tuzemských farmářů . Od stejného výrobce můžete přibalit i sušenou stravu, která je do batohu lehčí.
Info o tom, jak vybrat správný vařič najdete zde.
Zima je kámoš!
Se vším výše zmíněným jsem si noc na českém pólu chladu otestovala obstojně a navíc ráno stihla i parádní východ slunce nad horami. Kvůli tomu to za to stojí! K radám na závěr ještě přidávám tip vyzkoušet si veškeré vybavení předem. Věřte, že nechcete uprostřed mrazivé noci pod světlem čelovky poprvé zkoumat ventil od karimatky nebo tyčky na konstrukci stanu, zatímco už se vidíte zabalení od hlavy k patě v teplém spacáku.
Vyzkoušejte si v zimě přenocovat nanečisto. My jsme si na Jizerce zkusili „polárničit“ se svolením Horské služby kousek od její chaty. Začněte pozvolna a uvidíte, že je zima kámoš! Podle slov polárníka a cestovatele Petra Horkého, který na přelomu roku dobyl jižní pól, je ve Skandinávii naprosto běžné, že si v zimě rodiny vyrazí se sbalenými sáněmi na třídenní výlet do nádherné zimní divočiny. Byla by proto škoda toto roční období omezit jen na týden dovolené na sjezdovce a nepoznat krásu mrazivé krajiny i z jejího nitra.
Mohlo by vás zajímat:
Lenka Nechvátalová
Lenka je součástí týmu HUDY České Budějovice. Spolupracuje s Českým rozhlasem, věnuje se publicistice a vede lekce jógy. Nejlíp je jí venku pod hvězdnou oblohou, na cestách a s plecháčkem dobré kávy v ruce.